středa 7. srpna 2013

Letní čtení 2013

Zhruba před rokem jsem si pochvaloval, kolika báječných knih se nám do poloviny roku urodilo. A letošní rok zatím směle kráčí ve šlépějích toho loňského. Daniel Dennett mne potěšil knihou Intuition Pumps, McRanymu před několika dny vyšlo pokračování bestselleru You Are Not So Smart You Are Now Less Dumb, Michael Ruse se zasloužil o The Cambridge Encyclopedia of Darwin and Evolutionary Thought, Robert Roberts pak se svým spisem Emotions in the Moral Life, pak také vyšel sborník Exploring the Illusion of Free Will and Moral Responsibility, John Brockman navázal na předchozí sběry toho nejlepšího a nejzajímavějšího z oblasti vědy v podobě This Explains Everything: Deep, Beautiful, and Elegant Theories of How the World Works, Frans de Waal se připomněl titulem The Bonobo and the Atheist: In Search of Humanism Among the Primates PZ Myers pak prostřednictvím své The Happy Atheist, aby vše doplnil Anthony Grayling prostřednictvím The God Argument: The Case against Religion and for Humanism.



V českém prostředí již tradičně za pozornost stojí pouze překlady. Pominu všechny ty Baumanny, knihy o Ježiši, transcendentní a transcendentální studie o všem možném a připomenu následující. Kantovy Studie k dějinám a politice (z povinnosti, ech), Talebovu Zrádnou nahodilost, trojici od Dybbuku v podobě Iluze optimismu, Kdo to tady řídí? a Mozek a jeho tajemství rozšiřuje ještě Hojnost : Budoucnost je lepší, než si myslíte od Kotlera a Diamandise:
"...největším nástrojem, který máme ke zdolání našich velkých výzev, je lidská mysl. Informační a komunikační revoluce, která nyní probíhá, se rychle šíří po celé planetě. V průběhu příštích osmi let získají přístup k internetu další tři miliardy lidí, kteří se připojí ke globálnímu sdílení myšlenek a budou přispívat ke globálnímu hospodářství. Jejich myšlenky - k nimž jsme předtím neměli přístup - vyústí v nové objevy, produkty, vynálezy, které budou přínosem pro nás pro všechny."
 Budoucnost je lepší, než si myslíte. A to nás mimo jiné čekají např. Morálka lidské mysli a (zejména) Dialogy o přirozeném náboženství nebo nový Jesse Bering, juch!

Edit: A mě osobně potěšil anglický překlad Foucaultových přednášek z ak. roku 1970/1971 The Will to Know, které už mám pod kapotou:-).

Edit 2: Po neschválení důvěry Rusnokovi a jeho vládě jsem zjistil, že Fregův Begriffsschrift dostal po dlouhé době českou mutaci zvoucí se Pojmopis.

Žádné komentáře:

Okomentovat