úterý 16. dubna 2013

Keller, Švihlíková a Chomsky na VŠFS

Většinou nemám ve zvyku komentovat vystoupení na akademické půdě. Jednak pro mne přednášející představují formální autoritu a zároveň jsem měl povětšinou štěstí, že pro mne dílčí vystoupení byla inspirativní a formulované myšlenky a postřehy byly k zamyšlení nebo alespoň hodny uznání. Trpím totiž kognitivní předpojatostí spočívající v tom, že když už je někomu umožněno, aby na akademické půdě přednášel, měl by disponovat určitými kvalitami, vystoupení by mělo být kultivované, myšlenky jasně formulované a opřené o argumenty. Moje chyba. Dnešní zkušenost ze Školícího střediska Vysoké školy finanční a správní, o. p. s. v Mostě, kterou jsem absolvoval v rámci výuky se svými studenty, mi ukázala, jak drtivá umí být pěst zmíněné předpojatosti. Lapidárně řečeno, přesvědčil jsem se, že prezentovat svou sbírku bludných kamenů může prakticky každý.

Už když mi do pošty přišla pozvánka na přednášku, resp. seminář, tak samotný název "Hospodářská krize - nová realita" mi dosti nevoněl. Od jisté doby mám čich na kvaziekonomické, šarlatánské a kryptokomunistické žvásty, nicméně účast byla v rámci výuky a já se dvěma kolegy určen za doprovod. Kolem 14:00 jsme postupně třemi třídami zaplnili přednáškovou místnost, abychom byli doplněni třemi statnými seniory, kteří zasedli do čela a dychtivě očekávali zřejmě nevyhnutelné. Velmi rychle začala totiž houstnout atmosféra a to zdaleka nejen z důvodu značně vydýchané místnosti vzhledem k dnešnímu počasí.

Ing. Petr Kaššák, prezentovaný jako specialista na ekonomickou a politickou činnost, se hned v úvodu zmínil, že bude "vycházet z Kellera a Švihlíkové". Mohl dodat, že má nad postelí fotku Chomskyho v nadživotní velikosti a všichni přítomní si mohli ušetřit bolestivou, trapnou pětačtyřicetiminutovku, během které pan inženýr chrlil jednu perlu za druhou, přičemž mu sekundovala zmíněná trojice seniorů z první řady přednáškové místnosti. Nechci se příliš rozepisovat a znovu si nastíněnou zkušeností nepřímo projít a proto jen stručně a v bodech skvosty páně Kaššákově:


  • neoliberalismus se vyčerpal, přežil a je třeba urychleně hledat alternativu (ale, to jsou mi novinky!)
  • krize je reálná a nikoliv jen ekonomická, ale také kulturní a sociální, podívejte se kolem sebe! (hmm...)
  • Amerika je politicky a kulturně ztracená (tak takhle bych chtěl, aby byla ztracená i Česká republika)
  • poučení a paralely je nutné nacházet v historii (co na to Alex R.?)
  • Švédsko je země zaslíbená (jistě, vítej, Špidlo)
  • začínáme se stávat kolonií (hle)
  • ...kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zrušily... (evergreen pro mírně pokročilé debily)
  • 95% světového kapitálu vlastní 10 rodin (conspiracy mongers, unite!)
  • intervence v Afghánistánu, Lybii, Iráku byly kvůli ropě, samozřejmě (ditto)
  • Čína nás všechny převálcuje (a křišťálové koule se prodávají teď kde?)
  • radikální progresivní zdanění (jak je to v té písničce?)
  • "...přece nikdo nemůže být spokojený, když ostatní jsou nespokojení..." (patologie instrospekce a anekdotické zkušenosti)
  • Ilona říkala...Ilona píše...Ilona tvrdí...Keller napsal...(s Ilonou natykačku, s Honzou jen po pěti pivech)
  • dříve všichni koukali na Západ, chtěli být jako oni, dneska už tam nikdo nekouká, není tam nic hodného následování (4. července 1776 a dále...)
  • "...vy si myslíte, že vládnou vlády?! Podívejte se na bývalého řeckého premiéra, podívejte se na Merkelovou, stačí, aby korporace zadupaly a je vyřešeno..." (a co že je vyřešeno?)
  • "...přečtěte si Britské listy!" (s tabletem či smartphonem na WC)
  • "Checheche...prásk!" (schizoidní úšklebky, maniakální smích říznutý důrazným horováním za světlé zítřky)
  • neoliberalismus se vyčerpal, přežil a je třeba urychleně hledat alternativu (nuuudaaaaa)

Pan Ing. Kaššák se občas pochválil, jak ve své diplomce kritizoval Klause. Zmínil se, že to všechno skončí revolucí a za přispění seniorů-sekundantů si pochvaloval svou dojmologii. Jen dodám, že jsem byl pyšný na připomínky mých studentů, kteří se nebáli a celkem věcně některým výplodům přednášejícího čelili svými připomínkami a dotazy. Původně byla naplánována diskuse, nicméně prakticky všichni ihned po skončení onoho blouznivého proslovu vzali takříkajíc kramle. Jak jsem vyčkával na odchod posledních tří studentů, kteří spadli do pasti, zažil jsem dodatečnou mentální diareu, ve které hrály hlavní roli Věci veřejné, komunismus, Chomsky, komunismus a prakticky deifikovaná Ilona.

6 komentářů:

  1. Podobne promluvy me neskutecne bavi (stejne, jak tomu bylo driv v pripade nabozenske tematiky). Dospel jsem dokonce tak daleko, ze si kupuji Halo noviny a sleduji stranky Komsomolu.

    Divim se ale, ze se jednalo o seminar v ramci normalni vyuky. Ja uz jsem ztraceny pripad, ve studentech by ale jakekoliv sklony k takoveto perverzni zabave pocitam nemely byt podporovany.

    OdpovědětVymazat
  2. Naše škola má lehkou spolupráci se Školícím střediskem, tudíž během maturit byla část studentů "odvelena" na tuto přednášku. Jakmile budu mít v jednotlivých třídách výuku, budu se muset omluvit, protože pan inženýr jim teď dluží minimálně hodinu jejich života.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omluvu určitě ne! Rád se zúčastním dalších takových kabaretních vystoupení! :)

      Vymazat
  3. Je mi jasne. Omluvu muzete doplnit pripadovou studii z poslednich let ukazujici hospodarskou situaci Zimbabwe pred zavedenim onech vytouzenych antiliberalnich opatreni (kdy se zemi rikalo "sypka Afriky") a po nich. Stacilo spravedlive prerozdelit pudu, fixovat ceny, omezit pohyb kapitalu, omezit zahranicni obchod, zpacifikovat mezinarodni firmy a dech berouci ekonomicky antizazrak se temer okamzite dostavil. Priklad vyvoje teto zeme je jeste aktualnejsi a nazornejsi, nez hospodarske dejiny rezimu s centralne planovanou ekonomikou v nasich koncinach. To jen k te alternative, kterou je treba urychlene najit.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za velmi trefný příklad. Viz např. zde: http://goo.gl/OUO5D.

    OdpovědětVymazat
  5. Diky za odkaz. To jsou opravdu okouzlujici stranky. Krasne doplni CIA World Factbook. To se zase vzdelam :-)

    OdpovědětVymazat