pátek 17. srpna 2012

Nejde nám tedy o majetek jako takový

Jakkoliv bych se rád fundovaně vyjádřil k otázce církevních restitucí, nemám právnické vzdělání, tudíž by to v takovém případě byly z mé strany přinejlepším laické spekulace a domněnky. To mi ale nebrání vyjádřit se alespoň k otevřenému dopisu Dominika Duky senátorům opoziční ČSSD. Dukův dopis vykazuje všechny znaky plytkých myšlenkových pochodů klasického fráterníka, tj. vše vystaveno na víře a tedy bez přijímání faktů. Předesílám, že úmyslně nebudu rozebírat nic z aktuální vnitropolitické siruace České republiky.

Tedy chronologicky:

1. To, že se předvolební kampaň dotkla věřících, jejich bludných představ, popř. duší, které stejně nemají (tak jako nikdo), a měla by být tedy přehodnocena, může být bráno vážně asi tolik, jako kdyby zraněné city fanoušků "Gunners" měly vést ke zrušení nové smlouvy Robina Van Persieho s "Red Devils". Věřící si mohou věřit dál, ale v soukromí svých bytů a klamavé introspekce, rozhodně si nezaslouží zvláštní zacházení nebo výhody. Neexistuje pro ně totiž žádný důvod. Billboardová kampaň ČSSD, pokud mi je známo, neporušuje žádný zákon, tak co více řešit a fňukat.
2. To, že Duka zjevně mluví za všechny věřící, papá Ratzinger za Alláhovo a Jehovovo nevlastní, nechtěné trojče a Halík za chiméru jakéhosi ducha svatého, tak nějak patří ke koloritu výplachu mozků jejich oveček. Drzost se kterou tvrdí, že se nevidí jako zloději, nebo skupina neprávem obdarovaná na úkor rodin s dětmi a starých spoluobčanů, nutně vede k závěru, že je buď nevidomý a neslyšící, v církvi došla zrcadla nebo je historicky a vědecky totálně negramotný. Pardon, jak jsem mohl zapomenout - pan Duka je vlastně věřící, moje chyba.
3. Vytvoření přijatelného prostoru pro samostatné financování církví je poněkud krutý žert. Zkuste si představit, že systematicky vraždíte, pleníte a okrádáte všechny ty, kdo s vámi nesouhlasí, pro jistotu i ty, kdo jsou na vaší straně, a po čase na vás dopadne ruka zákona a vy budete mít drzost žádat návrat zcizeného majetku, abyste měli přijatelný prostor pro samostatné financování svého života. Taky se vám nezdá, že by to bylo možné? Inu, dle Duky v tom nemůže být problém.
4. Nabádání k tomu věnovat se závažným celospolečenským problémům sice může působit bodře. Nesmělo by však odvádět pozornost od faktu, že z českého státního rozpočtu je v současnosti financován provoz 17 církví, tj. spolků vystavěných na lžích, pověrách, dogmatech, sociální schizofrenii, nárokování si ultimátní pravdy a potírajících rozum. Ve 21. století a v demokratickém státě se o závažné téma jedná bez jakékoliv diskuse.
5. Pobídka ke vzájemné spolupráci nutí k zamyšlení. Bude to však závratně rychlé. Co může církev, kromě nestydatých lží a svatozáře kolem vlastního ega, k racionální debatě nabídnout a mít v ní tak opodstatněné místo? Pokud se dva tisíce let rýpete, hádáte a fabulujete o jedné krvavé knížce, odmítáte vědu a věříte ve zmrtvýchvstání, jste diskvalifikováni již před startem. A to dobrovolně a sami sebou.

Duka et company by udělali nejlépe, kdyby se odvalili někam do pouště a periodicky tam zalévali kus suchého klacku po vzoru svých soudnějších předchůdců. Alespoň by nikomu neškodili.

Edit: Toto je můj první příspěvek prostřednictvím Galaxy Notu, ale dalo to práci.

Žádné komentáře:

Okomentovat