středa 1. srpna 2012

Lying

Jak jsem se dozvěděl z příspěvku blogu Filipa Tvrdého, popularizátor vědy Jonah Lehrer si pokazil slibně se rozvíjející kariéru. V této souvislosti jsem dnes narazil na vyjádření Sama Harrise, v němž autor vyjadřuje zklamání nad touto kauzou, zdůvodňuje (anekdoticky) svou zdrženlivost či spíše ostražitost nad případy, kdy je autor obviněn z plagiátorství, aby uzavřel své přesvědčení následovně:
"I suspect that many people found guilty of such crimes are guilty of nothing more than poor research practices."
Vybrané příklady z Lehrerovy knihy Jak se rozhodujeme? jsem na SŠDVS využíval v rámci výuky psychologie. Nyní budu muset upozornit, jak to s Lehrerovými postupy a psaním skutečně je. K Lehrerově lhaní (a lhaní obecně) dle mého soudu sedí Harrisova definice z jeho knihy Lying, kterou před časem publikoval:
"Whatever our purpose in telling them, lies can be gross or subtle. Some entail elaborate ruses or forged documents. Others consist merely of euphemisms or tactical silences. But it is in believing one thing while intending co communicate another that every lies is born." (p. 5 - 6; location 61).
Lehrerovy lži jsou zřejmě z kategorie "taktického mlčení", nicméně zajímavější by bylo zjistit, jaké důvody jej k jeho postupům vedly. Osobně sázím na vědeckou nepoctivost.

Ať už bude vývoj Lehrerovy kariéry jakýkoliv, Harrisův příspěvek k jeho smutnému selhání má však alespoň jednu pozitivní konotaci. Do konce týdne je zmíněný spis Lying na Harrisově webu ke stažení zdarma ve formátu PDF. Užijte si ho.

Mimochodem, když jsem hledal nejvhodnější citaci z Harrisovy knihy, tak jsem ve svém Kindlu zjistil, že přesně tuto pasáž si k dnešku poznamenalo 612 čtenářů a čtenářek.

h/t: Filip Tvrdý

Žádné komentáře:

Okomentovat