úterý 14. srpna 2012

Fareed Zakaria vs. Guns

Texty Fareeda Zakarii oceňují moji studenti, když je ve výuce Politologie trápím samostudiem ukázkami z jeho knih Budoucnost svobody a Postamerický svět. Zakariovou klasikou je právě titul Budoucnost svobody, který se u nás dočkal druhého vydání poté, co první vydání z roku 2004, resp. 2005 (první, opravené vydání) bylo beznadějně vyprodáno. Zakaria měl 2010 pravidelný pořad na CNN s názvem Fareed Zakaria GPS a byl pravidelným přispěvatelem časopisu Time. Minulý čas je nasnadě, protože Zakaria byl obviněn z plagiátorství, ke kterému se vzápětí přiznal a omluvil se. Zakariovo vyjádření uveřejnil web The Atlantic Wire. Jeho činnost jak v CNN, tak v Timu byla 10. srpna pozastavena do doby, než se celá věc prošetří. Článkem, který vyvolal celou kauzu byl Zakariův příspěvek pro Time s názvem The Case for Gun Control, v němž téměř opsal delší pasáž příspěvku Jill Leporeové Battleground America pro The New Yorker. Pikantní je skutečnost, že právě s časopisem The New Yorker je spojena nedává kauza Jonaha Lehrera.
Přehledně o inkriminovaných pasážích referuje Tim Graham, který si neodpustil jízlivou poznámku o "Xerox Zakaria". Robert VerBruggen šel ještě dál, když v podtitulu svého článku na National Review Online napsal, že "Případ kontroly zbraní" vyžaduje mnohem více výzkumu - a poctivosti. Nejpřínosněji Zakariův zásadní prohřešek komentoval Jim Sleeper z Huffington Post, když správně poukázal na to, že Leporeová působí na Yale, s níž je Zakaria spojen svým členstvím. Yale, podobně jako Harvard, kde Zakaria získal PhD, striktně plagiátorství potírá, a za takovéto prohřešky vylučuje své studenty, pročež by Zakaria měl dle Sleepera odstoupit, pokud má být uplatňován stejný metr na celé univerzitě.  
Ačkoliv je Zakaria nejen u nás pojmem, celá záležitost vrhá nepříjemný stín na jeho další působení, originalitu jeho myšlenek a kredibilitu jeho práce. Jsem zvědav, jak celý případ dopadne už jen pro srovnání s českým prostředím. Mimochodem, The New Republic v listopadu loňského roku uveřejnil článek s deseti nejpřeceňovanějšími mysliteli, kde se Zakaria objevil mimo jiné společně s Ayn Randovou.

Edit: Před půlnocí jsem narazil na komentář "mistra světa amoleta" Jana Macháčka, který v sumě tvrdí, že Zakaria opsal, omluvil se a může vesele pokračovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat