sobota 1. října 2011

The 2011 Ig Nobel Prize Winners

Zatímco Nobelovy ceny za rok 2011 budou postupně vyhlašovány od 3. října, jejich satirická obdoba v podobě Ig Nobel Prize má v jednotlivých kategoriích pro letošní rok již své oceněné. 


Ig je zkratka pro anglický termín ignoble, který může být přeložen jako nízký, pokleslý nebo hanebný. V podstatě se však jedná o značení, jehož volný překlad by mohl být Nobelova cenu, za kterou by se oceněný měl stydět. Kategorie se s oficiální Nobelovou cenou nepřekrývají, ale to není tak podstatné, důležité je, kdo a především za co se ocenění "dočkal".


Ocenění v jednotlivých kategoriích se o své "hanbě" dozvěděli ve čtvrtek večer 29. září a seznam "úspěchů" je vskutku ignoble; tak byly ceny v jednotlivých kategoriích uděleny za následující objevy:


Fyziologie: za neprokázání nakažlivého zívání u Želvy uhlířské.


Chemie: za určení ideální hustoty vzduchem šířeného (prášku/emulze) wasabi za účelem probuzení lidí v případě požáru nebo jiné mimořádné události; toto zjištění mělo sloužit jako podklad k vytvoření "wasabi-alarmu".


Medicína: za zjištění, že lidé činí dobrá rozhodnutí o určitých věcech a horší rozhodnutí o věcech jiných, pokud se nutně potřebují vymočit.


Psychologie: za snahu porozumět tomu, proč lidé v každodenním životě vzdychají.


Literatura: za Teorii strukturované prokrastinace, tj. "návod", aby člověk byl úspěšnější (než konkurenti),  je třeba věnovat se něčemu důležitému kvůli vyhnutí se ještě důležitějším věcem.


Biologie: za objev, že sameček australského brouka Julodimorpha bakewelli má tendenci pářit se s hrdlem od pivních lahví.

Fyzika: za zjištění, že vrhaní disku způsobuje závrať, zatímco hod kladivem nikoliv.

Matematika: za mnohačetné předpovědi týkající se konce světa (několik předpovědí, několik oceněných, včetně Pata "Haiťané podepsali smlouvu s ďáblem" Robertsona); postupně mělo jít o roky 1954, 1982, 1990, 1992, 1999 a 6. září 1994, resp. nás to opět čeká 21. října 2011...

Cena za mír: za zlepšovák v potírání špatně parkujících.

Cena za veřejné bezpečí: bez komentáře:)

Kompletní seznam včetně jmen laureátů a odkazů na jejich práci např. zde a zde

Doporučuji projít si vítěze minulých let, protože zjištění, že krysy občas nejsou schopné rozeznat, jestli na ně dotyčné osoby mluví pozpátku japonsky nebo holandsky, je opravdu fascinující.


Edit: Na základě upozornění od Filipa Tvrdého cítím potřebu upřesnit, že motem cen je čtenáře rozesmát, ale následně je přimět zamyslet se, což je věc, kterou jsem měl určitě zmínit v původním příspěvku. Sám jsem se spíše nad jednotlivými výsledky bádání podivoval, u některých více, u jiných méně. Hlavou kroutím však nad starostou Vilniusu, je to prostě hlavička.

2 komentáře:

  1. Já bych určitě neřekl, že jsou oceněni badatelé, kteří by se měli za svůj výzkum "stydět". Naopak si myslím, že jsou organizátoři dost hraví a jejich cílem je pobavit i poučit. Na svých stránkách píšou:

    "The Ig Nobel Prizes honor achievements that first make people laugh, and then make them think. The prizes are intended to celebrate the unusual, honor the imaginative - and spur people's interest in science, medicine, and technology."

    OdpovědětVymazat
  2. To je určitě pravda, šlo mi však především o překlad pojmu ignoble. Určitě ten post neměl být myšlen jako utahování si ze všech oceněných, i když starosta Vilniusu je opravdu poděs:). U vybraných oceněných jde rozhodně o to zamyslet se. Chápu to dokonce tak, že na druhou část důvodu výběru je dokonce kladen větší důraz; nadsázka je ve hře rozhodně. Každopádně děkuji za upřesnění.

    OdpovědětVymazat