sobota 10. září 2011

Idiot on Tube

Kvůli pracovnímu vytížení jsem nestihl pozřít univerzální projímadlo v podobě Hyde Parku s Antonínem Baudyšem ml. Zpětně tak činím z důvodu svého zdravotního stavu, kdy mě sobotní večer zaskočil ne zrovna v dobré kondici.
 
Skutečnost, že v popisku u Baudyšova jména je uvedeno "astrolog", naprosto pasuje s Tonyho tlacháním, jím zmíněným zpomaleným myšlením a vůbec s povahou astrologie jakožto více než podezřelé kratochvíle všech těch, co nemají do čeho píchnout a tráví svůj čas bezobsažnou činností. Fakt, že před "astrologem" má uvedeno "filozof", je vedle ostudnosti uvolnění prostoru tomuto individuu na veřejnoprávní televizi, záhy druhou podivností, kterou jsem ihned po spuštění streamovaného záznamu tohoto dílu Hyde Parku zaznamenal. Stačilo méně než pět minut, aby mne začalo jímat nepříjemné podezření, že u kohokoliv, kdo shlédl tento díl, musí být filosofie na roky zdiskreditovaným oborem. Naštěstí se bohorovný Tony všem divákům (byť lakonicky) omluvil (31:33) za to, že filosofii vystudoval. To se mi alespoň trochu ulevilo. To, že umím derivovat, ze mě Bayese neudělá, podobně jako schopnost pohnout pěšcem, ze mě nečiní Kasparova. Subjektivně se navíc domnívám, že v českém prostředí se za filosofy může považovat jen pár jedinců, aniž by to nepředstavovalo nestoudnou drzost jako například tady, zde a samozřejmě i tu. Třešničkou na dortu je pak Tonyho doporučení, aby se diváci o tom, "jak se to má s jeho filosofií" přesvědčili na jeho blogu. Nejdříve mě napadlo chytit Baudyše mladšího za slovo a trochu si pohrát s jeho formulací "moje filosofie", ale bude celkově lepší, pokud si přečtete např. příspěvek Křídla andělská, abyste si o "jeho filosofii" udělali obrázek.

Meritem pořadu mají být konspirační teorie. S tímto tématem se parádně vypořádali jak Filip Tvrdý, tak Hynek Bíla. Nehodlám nosit dříví do lesa, abych opakoval již mnohokráte napsané, nicméně ačkoliv mohou Tonyho pohádky vést od záchvatu smíchu až k nepříčetnosti, jedno mají společné: takto podané jsou nebezpečné a především pak naprosto nehumánní. Přesto alespoň namátkou. Kolem 4:40 se Tony vyznává z toho, jak mu došlo, že s 11. zářím se to má jinak, než jak je oficiálně prezentováno, protože o dva roky dříve (shodou okolností běží ve zhruba stejném čase v horním pruhu hláška jednoho z diváků: "a ještě by to chtělo alchymistu...bože, za tohle platím poplatky...") došlo k několika výbuchům ve třech ruských městech a pro Baudyše pak byly události 11. září "tím samým, akorát na druhé straně polokoule". Vzápětí si klade otázku, jaký je mezi těmito dvě událostmi rozdíl, avšak už se ani náznakem nepokusí vysvětlit, co tyto události dle něj spojuje. Zkrátka jen arbitrárně dává do souvislosti a snaží se najít podobnosti mezi nesouměřitelnými událostmi. Daniel Takáč, který tento díl Hyde Parku "moderoval" již v této chvíli přivíral oči, ale místo toho měl minimálně poukázat na skutečnost, že je zde minimálně jeden rozdíl (postupně se rozvíjejí): USA jsou nejvyspělejší demokracií na světě a to se vším, co k tomu patří, zatímco Rusko je stále posttotalitním státem, o němž nelze tvrdit, že by úspěšně prošel demokratickou tranzicí, nevyvíjí se, jeho politika je výhradně potrubní, neexistuje zde svoboda tisku a homosexualita je postavená mimo zákon.
 
Následuje nepochopitelný blábol spočívající v tom, že Tony se psychologicky nemohl srovnat s tím, že by mu politici neříkali pravdu, a přirovnává neschopnost si takovouto skutečnost přiznat k připuštění si otcovraždy. Ehm, pojďme dále.

Paradoxně nejstřízlivější je Baudyšova reakce na dotaz ohledně toho, co to vlastně ta konspirační teorie je, k čemu obyčejnému člověku slouží a kolik Tony za hodinu bere - to se totiž rozesměje (nebo spíš vysměje tazateli), aby si bez skrupulí pustil do kostrbatého rozjímaní o tom, kdo je to obyčejný člověk, což podkládá tím, jak si v Lidlu koupil máslo a rohlíky. Samozřejmě, že praktický význam konspiračního teoretika naprosto pomine vysvětlit. Tuším, že by musel nutně skončit u příměru k užitečnosti víry v andělská stvoření, tarotu nebo bradavek na kanci. Sám Tony svou pozici ale o chvilku později vysvětlí, jelikož prohlásí, že "dejme tomu ochota ptát se a přemýšlet není u všech lidí stejná a umím si představit, že pro mnoho lidí je smysl otázek a přemýšlení ne dost dobře srozumitelný." Tak to skutečně sedí. Škoda jen, že to Tony "zkazí" tím, když počne vysvětlovat, co vlastně dělá, tj., že je astrologem:
...já jsem astrolog, to znamená, že lidem vysvětluji, jak rozestavění planet v sluneční soustavě v okamžiku jejich narození vypovídá o nich, o tom, jak člověk myslí, jak jedná, jak cítí...nejsem úplně levný, snad nejsem úplně drahý, za sezení si říkám dva tisíce korun. To sezení trvá, jak dlouho klient potřebuje, dokud není spokojený, tak schůzka probíhá.
Že má tohle lhaní s velkým ´L´ ještě nároky na honorář a zároveň v takové výši, mě ani tolik nepřekvapuje, když víme z historie, jak nic nedělající a lid obelhávající katolická církev k bohatství přišla, vymohla si v rámci mezinárodních vztahů uznání coby suverénního celku a v zásadě se pohybuje vně mezinárodního práva. Navíc k tomu připočtu evolučně podmíněnou tendenci člověka věřit tomu, čemu chce věřit, či relativně hojně se vyskytující fenomén skotomu. Problém je v tom, že se Tony k obelhávání veřejně přiznává a ještě je na to zdá se hrdý a všechno mu to prochází. S tím souvisí i dotaz, který následoval vzápětí, když se Baudyš mladší vyjádří v tom smyslu, že astrofyziku by mu nikdo nevysvětlil, protože nemá z daného oboru znalosti. Dovrší to tím, že žádný astrolog netvrdí, že ví, co se člověku v budoucnu stane. Ergo, Baudyš si vybájí snůšku blbostí, které lidem prodává a vždy se odvolá k tomu, že astrologie vlastně nic nepředvídá a jen spekuluje...a Tony za to bere prachy. Hitchovými slovy, "that´s a great cafeteria to be shopping at, take your pick!"

Teprve od půlky však přichází tak pravá jízda, kdy se Tony pouští do zpochybňování prakticky všeho, co je s 11. zářím spojeno: zda vůbec byli nějací cestující v letadlech - "žádní cestující nechybí", která narazila do WTC, že černé skříňky zabavila  FBI, protože šlo o komplot americké administrativy, šlo rovněž o to, rozpoutat vojenské operace v Afghánistánu apod. Tlachat o spiknutí je jedna věc, zpochybňovat na tři tisíce zmařených lidských životů teroristickým útokem je věc druhá a krajně nelidská. Nepochopil jsem jeho brouzdání po tenkém ledě stran katastrofy ve Fukušimě, jsem ale celkem přesvědčen, že v tom zdaleka nejsem sám. Dále se Tonyho zběsilosti rozjíždějí v tom smyslu, že invaze do Afghánistánu byla kvůli opiu, angažování se v Kosovu rovněž, aby se dříve či později USA vrhly na Rusko. Zdůvodnění je prý nasnadě: každému to přece musí být jasné, protože dnes jde o zdroje, tudíž přidá ještě Lybii, abychom to měli všechno pohromadě. Tečka přichází cca kolem stopáže 35:00, kdy byl Tony evidentně u výměny trávníku před Pentagonem, výměny, která je v rozporu s jakýmkoliv investigativním vyšetřováním...Dále nemám sílu koukat a proto shrnu, že Tony může být celkem milý chlapík, nicméně jeho způsob myšlení je více než nebezpečný. Jak podruhé dočítám parádní Ronsonův The Psychopath Test, jsem čím dál tím více přesvědčen, že Antonín Baudyš mladší je psychopat a to psychopat po právu oceněný.

Jak začal nový školní rok, už jsem měl zkušenost s tím, že nově příchozí studenti a studentky na naši školu v poměrně hojném počtu zastávají, konkrétně ohledně událostí 11. září, obdobné konspirační bludy jako pan Baudyš. Vzhledem k jejich věku a dosaženému vzdělání jsem svolný s nimi o těchto věcech diskutovat a do značné míry a po určitou dobu respektovat jejich pohledy. Zároveň jim však poměrně drze tvrdím, že o určitých věcech v mých hodinách nebudeme příliš pochybovat a nebudeme tvrdit něco, co nemůžeme doložit fakty. Občas pak přichází pokárání, že nerespekuji a nedávám prostor jejich osobnímu názoru. Respektovat však neznamená přijímat za své, to je první věc. Druhá věc je, že s  konspiračními teoriemi se to má jako s vírou v boha - nemám proti vyznavačům těchto pomateností vůbec nic, dokud svými příspěvky neničí racionální debatu, nepodsouvají ji mně a ostatním nebo nezpochybňují ztráty na lidských životech. Pakliže Antonín Baudyš má vysokoškolské vzdělání, zamořuje zmíněnými pseudonázory veřejný i virtuální prostor a především dehonestuje lidské oběti, pak nevidím sebemenší důvod tolerovat jeho výlevy duševní onanie. Své tvrzení zjemním pouze v případě, že by byl lékaři seznán za duševně nemocného.

Edit: Nakonec jsem povolil a dokoukal se. Šílenství bylo dokonáno a Tony "zvítězil" poměrem 59:41 %. Další důvod, proč si o Češích nedělat příliš velké iluze.

3 komentáře:

  1. klidně bych to zobecnil z čechů na lidi obecně. není žádného racionálního důvodu se domnívat, že příslušníci jiných etnik či kultur by přijímali kritičtější postoj. mám vážné obavy, že je to dáno ustrojením naší mysli a tudíž, krom tvrdého výcviku v kritickém myšlení, který nejen v našem školství chybí, se s tím nedá moc dělat. jako učitel na studentech, kteří mají být schopni vědeckého myšlení, pozoruji stejně schematické myšlenkové postupy, byť nemusí mít tak "fatální" důsledky (necpou se s tím do médií a když tak do takových, která nejsou masová způsobem jako tv a mají tudíž menší dosah, à la fejsbuk a tak).

    OdpovědětVymazat
  2. 2Regis: To je pravda, děkuji za upřesnění. Tristní je ale ono, alespoň mnou zaznamenané, přesvědčení, že mají pravdu, které je zajisté také transkulturní. Jen bych nerad, aby to pro někoho působilo jako výmluva...
    K tomu více Burtonova kniha "On Being Certain" http://amzn.to/pUocIX

    OdpovědětVymazat
  3. 2vladimir vodicka: ano, to je také součást absence kritického myšlení, ta neschopnost rozlišovat, co je to názor a co už ne (viz. skvělá scéna v big bang theory S03E01 při rozhovoru shledona coopera a jeho matky o evoluci a kreacionizmu). tzv. pluralita pravd je toho smutným důsledkem. snadno a účelně ji aplikujeme v umění, ale cpát ji jinam je zkrátka pitomé ;)

    OdpovědětVymazat