čtvrtek 25. listopadu 2010

Biology & Philosophy

V posledních mnoha týdnech mi čas vychází pouze na základní sebeobslužnou činnost, plnění pracovních povinností a pronikání do Moodlu. Ačkoliv je to už dlouho, co jsem naposledy uveřejnil nějaký příspěvek, na vynikající zprávu, kterou jsem dnes dostal, jednoduše čas vyzbýt musel. Takže: časopis Biology & Philosophy je až do konce tohoto roku komplet přístupný online! Neměl jsem možnost projet všechna čísla a ročníky, ale vše, co jsem namátkou vyzkoušel (časopis vychází od roku 1986), bylo opravdu přístupné.
Hlavním editorem časopisu vycházejícího pětkrát do roka je Kim Sterelny, kterému záda kryjí takové persony jako např. Richard Dawkins, Daniel Dennett nebo Elliot Sober a Michael Tomasello. Pro obecnější informaci o zaměření časopisu doporučuji přečíst si krátký úvodník vůbec prvního čísla zde. Při větším zájmu pak nezbývá než si prolistovat dílčí ročníky a čísla nebo si třeba přečíst vynikající úvod do filosofie biologie Sex and Death, kterou právě Sterelny sepsal se svým kolegou Paulem Griffithsem.

Aby dnešní příspěvek nebyl tak krátký, přidávám k dobru ještě tři z mých oblíbených odkazů souvisejících s filosofií biologie:

Asi nejkomplexnější zdroj k filosofii a historii biologie představuje web Roberta Millsteina History and Philosophy of Biology Resources, kde lze nalézt např. kompletní dílo Charlese Darwina v online podobě či bohatý linkovník k rozmanitým zdrojům stran historie vědy, textů vybraných autorů pohybujících se v oboru nebo odkazy k významným postavám evoluční teorie a vývojové biologie.


Center for Philosophy of Biology při Duke University v Severní Karolíně disponuje vcelku rozsáhlou databází nejrůznějších "papers" (eseje, pojednání, studie, přednášky atd.) vztahujících se k dílčím tématickým celkům z filosofie biologie. Momentálně je dostupný pouze archiv, ale i tak se jedná o vynikající zdroj, který mohu jen doporučit.


Poněkud "rozkročenější" než předchozí dva zdroje jsou stránky International Society for History, Philosophy, and Social Studies of Biology, kde jsou dostupné především výukové a inspirační materiály pro kurzy vztahující se k biologii, její historii, evoluci a filosofii biologie.

A jen tak mimochodem, heslo "filosofie biologie" google vyhodí v cca půl milionu případech, ale samostatnou tématickou stránku v češtině ani jednu. Divíte se?

Žádné komentáře:

Okomentovat