pondělí 5. srpna 2013

Lepší andělé naší přirozenosti

Jsou knihy, ke kterým se rád vracím. Na gymnáziu to bylo Pratchettovo Stráže! Stráže!, pak taky Jatka č. 5 nebo Zamjatinův titul My, Cortázarovo Nebe, peklo, ráj nebo třeba Spolčení hlupců a Jméno růže. Později přibylo Foucaultovo Dohlížet a trestat či Zlatá ratolest, v níž čas od času listuji do dneška. Jak šel čas, objevily se další knihy a nové lásky. Why Evolution is True od Jerryho Coyna, Hitchensova kniha God is not Great nebo Diamondovy opusy Guns, Germs and Steel a Collapse. V současnosti je to např. Tononiho Phi, Rosenbergův Průvodce a rovněž Pinkerova poslední pecka The Better Angels of Our Nature

I když oddech v letních parnech hledám především u komiksů jako je Unwritten, The Court of Owls nebo The Goon a od včerejška utíkám k novému McRanyho titulu You Are Now Less Dumb, což je mozková rychlovka, znovu jsem začal listovat Anděly a dostal jsem velmi drzý nápad. Hluboký nádech a...pod tento příspěvek přikládám nejen neoficiální překlad "Předmluvy" Pinkerových Lepších andělů naší přirozenosti, ale také dva kraťoučké texty z jeho předchozích titulů, které se násilím v určitém ohledu zabývají.

Za jakoukoliv zpětnou vazbu, především pak kritickou, budu rád. Kdokoliv tedy bude mít zájem, nechť neváhá a k překladu se vyjádří prostřednictvím poznámek ve sdíleném dokumentu v Google dokumentech. Základní přehled všeho podstatného stran Pinkerovy knihy byl uveřejněn někým mnohem povolanějším. Nu a pokud byste chtěli přispět k tomu, aby se Andělé objevili v češtině komplet, neváhejte se přidat a hlasovat.

"Violence I" in Pinker, Steven, How the Mind Works (New York, W. W. Norton & Company: 1997), pp. 518-519. [PDF]
"Violence II" in Pinker, Steven, The Blank Slate (New York, Viking: 2002), pp. 166-169. [PDF]
"Předmluva" in Pinker, Steven, Lepší andělé naší přirozenosti, neofic. trans. Vladimír Vodička, [PDF]

Edit: Linkuji odkaz na statistiku Ricka Nevina, dle které je počet vražd v USA za rok za posledních sto let na historickém minimu.

Žádné komentáře:

Okomentovat