středa 21. listopadu 2012

Pasti v myšlení

Na knihu Rolfa Dobelliho Pasti v myšlení a jak do nich nespadnout mne poprvé upozornil Ondřej Justin Horák. Následně se o něm zmiňovala nabídka elektronických knih z řetězce Ebux.cz, posléze se mne na ní ptal můj student Jan Jelínek, vášnivý to čtenář Dana Arielyho. Začal jsem se po knize a autorovi pídit více se zvyšující chutí si ji přečíst nebo alespoň prolistovat. To druhé jsem udělal v rámci pravidelné návštěvy Neoluxoru, avšak od nákupu a přečtení mne odradila cena - 480,- Kč je přece jen, jak se tak hezky česky řekne, zu viel. Nicméně jsem se dostal k původnímu vydání a ihned jsem si knihu zarezervoval v místní knihovně. Zde jsou důvody:

1. Jednoznačně obsah a pokrytí těch pastí v myšlení, kognitivních předpojatostí či prostě biasů, kterých se běžně dopouštíme, viz. obsah české verze.
2. Vzhledem k tomu, že jsou dílčí pasti vysvětlovány na jednoduchých příkladech a dobře dokladovány, využiji českou mutaci ve výuce (vedle Arielyho a brzy i Kahnemana). Jeden z příkladů, "Jak klamou výsledky" je dostupný zde.
3. Překlady publikací takové povahy je v českém prostředí zkrátka třeba podporovat.

Překladatelka české verze Dobelliho knihy Olga Richterová podala krátké resumé. Zde odkazuje mimo jiné k jeho eseji "Why we should stay away from news" a zmiňuje se také o tom, že celá řada termínu, které Dobelli používá, ještě v českém prostředí nemá ustálené ekvivalenty. Můžete to být podnět k postupnému vytvoření návrhu přehledu klíčových pojmů, abychom v budoucnu měli při čtení podobných textů jasno. Škoda, že Richterová nevysvětluje, proč samotný název počeštila tak, jak jej počeštila. Jsem si ale jistý, že Pasti v myšlení rozhodně nejsou posledním titulem stran našich kognitivních (in)dispozic, jejichž překladu se v blízké době dočkáme. Eh, jasně,
Wir überschätzen systematisch unser Wissen und unsere Fähigkeit zu prognostizieren – und zwar massiv.
Dobelli, Ralf, Die Kunst des klaren Denkens: 52 Denkfehler, die Sie besser anderen überlassen (München: Carl Hanser Verlag, 2011) ebook.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, vášnivý čtenář? :) Děkuji, ta kniha byla opravdu skvělá! Jsem moc rád, že jste mi ji doporučil.

    OdpovědětVymazat
  2. Doufám, že další budou, Honzo, následovat;-)

    OdpovědětVymazat