pondělí 1. srpna 2011

The # 1 Bestseller on Amazon

Před drahnou dobou jsem se zmínil, že parádní čtečce Kindle od firmy Amazon bych měl věnovat více prostoru.  Základní údaje si každý může zjistit pod příslušnými odkazy, já se na základě svých několikaměsíčních intenzivních zkušeností pokusím ukázat, v čem spočívá přínos a síla této čtečky. Vlastním Kindle třetí generace s wifi a cca 3GB interní pamětí, kterou nelze rozšířit SD kartou, ale vězte, že už nyní mám ve čtečce více, než mohu stihnout v nejbližší době přečíst, a nejsem ani na 10% využité kapacity (a to včetně některých knih v .pdf zabírajících desítky MB paměti!). Nabíjí se přes USB 2.0 a při každodenním vytížení vydrží baterka cca týden. Doporučuji zakoupit některé pouzder, protože displej je relativně choulostivý.

Takto vypadá Kindle před zapnutím, nastaven je spořič z portrétů významných spisovatelů a spisovatelek. Zde je úvodní obrazovka, kterou lze modifikovat vytvářením vlastních složek. A následně, jak na Kindlu vypadá konkrétní text (hádejte autora).

Předně: na rozdíl od tabletů funguje na bázi elektronického inkoustu, nemá podsvícený displej a můžete tak texty z Kindlu číst hodiny a hodiny v kuse jako jakoukoliv klasickou knihu. Každý, kdo zkoušel nějakou knihu číst přímo z monitoru PC mi nejspíš dá za pravdu.
Kindle podporuje všechny myslitelné formáty, v nichž se elektronické texty vyskytují, pokud je neodporuje přímo, Kovid Goyal vytvořil (téměř) geniální nástroj na správu a především konverzi rozličných formátů elektronických knih s názvem Calibre. Tento program je zdarma dostupný, má intuitivní rozhraní, leč kromě základních nastavení nedisponuje jakýmkoliv formátováním, což je trochu škoda. Naštěstí existují jiné cesty, ale o těch až dále.
Další výhodou čtečky Kindle je, že si obstojně poradí i s texty ve formátu .pdf. Formát .pdf je do značné míry problematický, jelikož jej lze jen minimálně upravovat, zvláště když je vybaven určitou úrovní ochrany. Zatímco u formátů jako je .mobi, .azw nebo .prc (což jsou standardizované formáty pro tuto čtečku) lze měnit řádkování, styl písma nebo jeho velikost, .pdf formát toto neumožňuje. Na standardní čtečce s displejem o velikosti 6" je pak takový text velice drobný a obtížně čitelný. Kindle si však dokáže i s tímto poradit, je totiž možné si displej nastavit horizontálně, což sice sníží "záběr" čteného textu, ale velikost písma je větší a tím pádem pohodlně čitelné. Musíte sice více scrollovat, ale pokud nechcete trávit hodiny (někdy až desítky hodin) s převody .pdf souborů do přijatelného a čitelného formátu (viz dále), pak tato možnost přijde více než vhod.
Výhradním zdrojem drtivé většiny knih pro Kindle je pochopitelně firma Amazon. Pořízení takové knihy je jednoduché a dá se učinit jak ze stránek firmy, resp. prostřednictvím vlastního účtu, nebo v prostředí samotného Kindlu pokud jste online. Kniha Vám po objednání dorazí cca do minuty a Vy tak můžete pohodlně začít číst. Ceny jsou navíc povětšinou o pár dolarů nižší než u paperbacků nebo hardcover verzí konkretních titulů; parádní je tak fakt, že můžete titul např. při předobjednávce začít louskat do minuty od jejího vydání:)). Existují samozřejmě i další zdroje: Gutenberg.org nabízí tituly, na něž se nevztahují autorská práva, lež podstatnou nevýhodou je, že všechny knihy pro Kindle jsou zde mizerně naformátované, tudíž záleží na vaší náročnosti. Rozhozené jsou nadpisy, odstavce, citace atd. Sám za sebe musím říci, že pokud si konkrétní titul opravdu nechci přečíst, nic mě nedonutí si takovou knihu formátovat. Nejvíce navštěvuji Epubooks.com, jelikož knihy zde umístěné jsou velice solidně naformátované a tento web nabízí opravdu hutnou zásobu klasických děl v originále. Jak název napovídá, knihy jsou zde primárně ve formátu .epub (který využívá firma Adobe a Apple při publikování knih). Kindle tento formát zatím nepodporuje, ale se zmiňovaným programem Calibre je otázkaou pár minut jejich převod do .mobi.

V současnosti je možné Kindle využívat i jako minimalistický tablet k brouzdání po internetu. Má sice pouze černobílé rozhraní, ale to může být při základních operacích každému putna. Pohodlně tak poslouží např. ke správě emailu nebo přečtení zpráv. U těch zpráv je to v zásadě pasé, jelikož několik českých serverů (pokud tedy čtete česká média:))) ), poskytuje zasílání zpráv každý den. Aktualně.cz nebo iDnes.cz takové služby nabízejí.

Jelikož je jsou čtečky Kindle poměrně hojně rozšířené, množící se komunita postupně přispívá rozličnými vychytávkami a programy, které rozšiřují a vůbec zpříjemňují práci s ní. Vynikajícím zdrojem takových utilit je např. tato stránka, kde lze najít odkazy na 50 programů s popisem jejich zprovoznění. Na Technetu.cz najdete nějaké ty tipy a triky - osobně využívám především Instapaper, který umožňuje na PC označovat a následně si posílat texty, na které třeba nemáte čas, nechcete je číst z monitoru nebo si je prostě chcete uložit, protože Vás zaujaly. Ty si pak pošlete do Kindlu a můžete se jim věnovat později co hrdlo ráčí. Za zmínku rozhodně stojí i web Amazon-kindle.cz a to včetně diskusního fóra, proto doporučuji se registrovat...

Nesmím zapomenout ještě na dvě vychytávky, které má Kindle v rukávu. První je celkem tušený anglický výkladový slovník - stačí pouze kurzorem najet na konkrétní slovo či slovní spojení a rozbalí se vám v rámci textu jeho vysvětlení. Druhá "fičurina" je pak pikantnější a jedná se o funkci "Text to Speech", kterou disponují téměř všechny knihy z Amazonu, ale rovněž ji lze využít u originál knih v .pdf formátu (obsahující původní OCR). Takže si můžete kontrolovat výslovnost nebo nasadit sluchátka na tykadla a místo čtení jen poslouchat. Na celé věci ani tolik nemusí mrzet to, že tato funkce pracuje (zatím) pouze s angličtinou.

Před závěrem tohoto delšího příspěvku se lehce dotknu nástřelu převodu .pdf dokumentu pro Kindle tak, aby výsledný text nebyl omezen původním formátem. Takže jen v několika bodech:

1) Stáhněte si z vynikajícího webu Tanner Lectures některou z přednášek, např. Dawkinsovu "The Science of Religion, The Religion of Science".
2) Uložte jako .html
3) Otevřete v programu Sigil,v  něm můžete upravit nadpisy, řádkování, odstavce, písmo a pokud se trochu vyznáte v html kódu, tak i odkazy a poznámky pod čarou
4) Uložte a importujte do Calibre.
5) Upravte příslušné proměnné (název, autora, vložte obálku atd.) a převeďte do .mobi
6) Přes Calibre si výsledný ebook pošlete do Kindlu (svou adresu nezapomeňte nastavit s koncovkou "free.kindle.com", jinak budete za zaslání platit:) )

Existují časově náročnější, ale stran výsledků lepší postupy, tento je základní a v pohodě poslouží všem, co nemají super požadavky na výstup textu.

Přemýšlím, na co důležitého jsem ještě zapomněl. Snad jediné, co by mohlo odradit od pořízení této čtečky je fakt, že český trh je v oblasti nabídky elektronických knih ještě v plenkách a pokud jsou nabízeny některé knihy, pak povětšinou pouze v .pdf formátu, maximálně v .epubu. Jenže, pokud se trochu rozhlédnete, zjistíte, že tituly takto publikované, nejsou ničím, co byste asi chtěli číst. Najdou se ojedinělé tituly, ale je jich jako šafránu - vydavatelé se bojí a čekají, což může dopadnout nemile, pokud propásnou šanci podobně jako před časem hudebni nakladatelství s online distribucí hudby.
Jinak nemá čtečka Kindle v současnosti (alespoň na českém trhu) významnější konkurenci. Noteslate je stále  hoax, přičemž je dokonce zrušen web a iRiver Story HD má sice podporu Googlu (!), ale v jejím případě máme zatím smůlu, jelikož je doposud určena jen pro americký trh a zevrubnějších recenzí se teprve dočkáme časem.

Když už nic, při pořízení (jakékoliv) čtečky, se knihy ve vaší knihovně nebudou muset už tolik bát, na kterou z nich padne Černý Petr při pořízení knih nových.

Žádné komentáře:

Okomentovat