pondělí 27. září 2010

Boardwalk Empire

Jakožto fanoušek Kmotrů, Millerovy křižovatky, Casina, Tenkrát v Americe nebo hry Mafia, jsem byl velice mile překvapen nedávným zjištěním o novém seriálu z produkce HBO - Boardwalk Empire. Lákadlem pro mě nebyla pouze tématika, ale také obsazení - Steve Buscemi (netřeba představovat) Kelly Macdonald (od Trainspottingu přes Gosford ParkK tahle země není pro starý) pod taktovkou Martina Scorseseho.

Děj je zasazen do Atlantic City přesně do doby, kdy vstoupil v platnost tzv. Volsteadův zákon, jehož zavedení začíná využívat hlavní postava seriálu Enoch "Nucky" Thompson (Buscemi). Coby bývalý šerif a současný vysoce postavený politik disponuje Nucky řadou kontaktů z podsvětí, nohsledů a bratrem v pozici nynějšího šerifa. Tohle vše společně s řadou dalších okolností přispěje ke vzniku myšlenky ze zavedené prohibice vytřískat co nejvíce.

K dnešku již byly odvysílány první dva díly a zatím se vše spíše rozjíždí, ale už pilot a druhá epizoda Van Alden navštěvuje Nuckyho Slonovinová věž (The Ivory Tower) obsahuje celou řadu momentů nesoucích čitelnou inspiraci mafiánskou klasikou. Politická korupce, "made man" prvky, jednání mezi bossy apod. jsou na denním pořádku. Dokonce se setkáme s mlaďoučkým Al Caponem nebo náborem k "Rytířům Ku-Klux Klanu". Výprava působí více než věrohodně, charaktery postav a vztahy se příjemně vykreslují, atmoféra je syrová, ale přitahuje dekoracemi, hudbou a dialogy.

Seriál je na začátku, takže předčasné závěry nejsou na místě, ale již dnes je hodnocení přes 90% a dokonce pilotní díl obdržel po svém odvysílání nejvyšší hodnocení od uvedení Deadwoodu.

Pro mě je Boardwalk Empire hodno dalšího sledování i kvůli angličtině - tolik obratů, frází a mafiánského žargonu jsem neslyšel od Casina. Takže když už nic, tak alespoň zjistím, jak mizerně na tom se svou angličtinou jsem a můžu s tímto stavem více než příjemnou cestou něco dělat.

Stupid bohunk.
It was just a gag, okay?

Yeah, you're a real pistol.
Enough with the bohunk cracks.

My name's Doyle now.
What?

I changed it. I ain't Mickey Cusick no more.

Who's after you?
Nobody.

Then why Doyle?
It sounds better is all.

A rose by any other name.

What's that supposed to mean?

Read a fucking book.

Žádné komentáře:

Okomentovat